забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли какво наричат „ефектът на пеперудата“?

Знаете ли какво наричат „ефектът на пеперудата“?

Аз детето | 2020-02-04

Знаете ли какво наричат „ефектът на пеперудата“?

Някога мечтали ли сте да пътувате във времето, защото ние да! Представете си какво би било да натиснеш един бутон и да прескочиш хиляда години напред в бъдещето, за да видиш какво е станало със света. Или пък да натиснеш друг бутон и да се озовеш няколко хиляди години назад в миналото! Какво би било да видиш истински динозавър или пък да установиш, че хората вече ходят на разходка не до парка, а на Луната или Марс! Вълнуващо, нали? Пътуването във времето може да звучи забавно. Но виждали ли сте някога това да се случва във филм или телевизионно шоу? Ако е така, знаете, че може да бъде много опасно. Героите се опитват да избегнат промяна дори и в най-малкото нещо във времето. Това е така, защото малките промени могат да имат големи последици за времето, от което са дошли. Откъде идва тази идея? Тя се основава на „ефекта на пеперудата“.

Ефектът на пеперудата е често срещана идея в научната фантастика днес. Но корените на тази теория се намират в реалната наука. През 1972 г. метеоролог на име Едуард Лоренц говори на конференция. В нея той задава важен въпрос: „Дали размахът на крилата на пеперуда в Бразилия може да създаде торнадо в Тексас?“ Наистина ли Лоренц смятал, че крилото на пеперудата може да започне торнадо? Не, разбира се, че не! Въпросът му бил метафоричен. Той обяснил как малките промени и действия могат да доведат до непредвидими резултати.

Например, представете си, че сте пътували хиляди години в миналото. Минавате през блатиста джунгла, криейки се от велоцираптор. Комар каца на ръката ти и го премазваш. Убиваш досадното насекомо. Голяма работа, нали? Това е само един комар. Грешка! Направихте промяна, която може да има непредвидим ефект. Убиването на този комар може да има големи последици в еволюцията на комарите. Това може да доведе до това, че те са много различни или изобщо не съществуват във времето, от което сте дошли. Как би се отразило това на целия друг живот на планетата? Никой не знае!

Но не се притеснявайте, не е нужно да пътувате във времето, за да видите примери за ефекта на пеперудата. Помислете за малки действия, които бихте могли да предприемете в ежедневието си. Например, много хора мислят за ефекта на пеперудата, когато мислят как да се отнасят към другите. Така например ако кажеш нещо изненадващо мило на приятел или съсед това може да промени целия му ден – това също е ефект на пеперудата. Какво ще кажете за някоя обида към съученик? Наистина внимавайте какво говорите на приятелите си, защото за вас може да е просто закачка, но на тях може да повлияе за дълго време и никой не е сигурен как точно.

Ами рециклирането на пластмасова бутилка? Или засаждане на дърво? Как тези малки действия могат да доведат до по-големи резултати? Може да не сте в състояние да предвидите ефекта, който могат да имат тези малки действия. Какви други примери за ефекта на пеперудата можете да се сетите? Запомнете, малките промени днес могат да имат непредвидими последици за бъдещето и не всички ще са лоши, стига да направиш нещо добро.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град