интересно

Начало | интересно | Знаете ли, че белият шоколад не е точно шоколад?

Знаете ли, че белият шоколад не е точно шоколад?

Аз детето | 2021-07-15

Знаете ли, че белият шоколад не е точно шоколад?

Имате ли любим десерт? Бихте ли харесали голямо парче торта? Какво ще кажете за бисквитка? Може би предпочитате сладолед. Ако сте като много деца, може да кажете, че всяко от горните би било чудесно – стига да е с шоколад! А, да, шоколад. Царят на всички сладки неща! Децата, че дори и възрастните често полудяват за шоколад. Те поглъщат шоколадови десерти. Те харесват брауни. Те обичат тъмния шоколад. Млечен шоколад. Дори бял шоколад! Спри точно тук. Знаеш ли истината за белия шоколад? Не искаме да ви разочароваме, но... бял шоколад? Всъщност той не е шоколад. Това е вярно. Белият шоколад е самозванец! Ако сте почитател на белия шоколад, вероятно не ви интересува много дали наистина е шоколад или не. Стига да е вкусен си става! И все пак не ви ли е любопитно ако белият шоколад не е шоколад, тогава какво е точно?

Белият шоколад е направен от захар, какаово масло и млечни твърди частици. Някои хора добавят в рецептата неща като ванилия или канела. Но изчакайте малко. Казахме ли масло от какао? Това не означава ли шоколад? Е, не точно. При преработката на какаовите зърна се получават две вещества – какаово масло и какаови зърна. След това зърната се смилат и се използват за направата на шоколадови изделия. За да се счита за „шоколад“, един артикул трябва да съдържа най-малко 10% какаови зърна. От друга страна какаово масло се използва за много продукти. Слага се в лосиони, козметика и бял шоколад. Белият шоколад трябва да бъде поне 20% какаово масло, за да бъде наречен така.

Днес хората по целия свят правят бял шоколад. Но всичко започва в Швейцария през 1936 г. Там се смята, че Nestle търси начин да използва допълнително мляко на прах, което им оставало от приготвянето на другите сладкиши. И така измислили идеята да го смесят със захар и какаово масло и – Voila! – ето ти бял шоколад. Обичате ли бял шоколад? Или предпочитате тъмен или млечен шоколад? Каквото и да е вашето предпочитание, шоколадът във всичките му форми е любим десерт за хората по света!



Коментари
1 коментар

Бела , ,

Публикувано на 15.07.2021

Аз мислех че е шоколад, но излезе че не е.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град