Космос

Начало | Космос | Знаехте ли, че в Млечния път има и „бягащи звезди“?

Знаехте ли, че в Млечния път има и „бягащи звезди“?

Аз детето | 2019-09-13

Знаехте ли, че в Млечния път има и „бягащи звезди“?

Космосът е пълен с мистерии и това се доказва пред учените астрономи всеки ден! Понякога го показват и на нас, когато обявят някоя наистина вълнуваща новина и ни покажат свое ново откритие. Дали има извънземни? Какво са черните дупки? Колко на брой са звездите? Това са въпроси, които със сигурност ще си задаваме още дълги години, предвид факта че още не знаем всичко дори за собствената си Слънчева система или пък за Млечния път! Нали не смятахте, че вече знаем всичко? Все пак знаете ли какво е „бягаща звезда“?

Международна група астрономи откри бягащата звезда PG 1610+062, която е била под въздействието на гравитацията на черна дупка със средна маса – обект, чието съществуване в Млечния път дълго време оставаше непотвърдено, съобщи БТА. Специалистите наблюдавали звездата с помощта на телескопа „Кек“ на Хавайските острови и изследвали радиалната ѝ скорост, както и химичния ѝ състав. Оказало се, че PG 1610+062 е млада масивна звезда, която се движи с достатъчно голяма скорост, за да напусне Млечния път.

По мнението на учените, причината за толкова високата скорост е черна дупка със средна маса. По-рано се предполагаше, че бягащи звезди се появяват, когато свръхмасивна черна дупка унищожи бинарна система. Но траекторията на PG 1610+062 не минава през центъра на галактиката, където се намира свръхмасивната черна дупка Стрелец А. Според прогнозите на астрономите черни дупки със средна маса е възможно да съществуват в млади звездни купове в спиралните ръкави на Млечния път, но досега подобни обекти не бяха открити. Освен това остава загадка как се формират тези небесни тела.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град