малък готвач

Начало | малък готвач | Пломбир – интересен и вкусен руско-френски сладолед

Пломбир – интересен и вкусен руско-френски сладолед

Аз детето | 2020-06-19

Пломбир – интересен и вкусен руско-френски сладолед

Всички по света обичат сладолед. И знаете ли защо? Не само защото е вкусен и разхлаждащ, но и защото често го причисляваме към „не-толкова-полезните-храни“. Особено през зимата. Забраната действа магнетично! И все пак сред разнообразието от студени лакомства има един вид сладолед, наречен пломбир. Той е най-вкусният и може би най-полезният от всички видове. И всичко това, защото за разлика от обикновения сладолед, в него има само натурални съставки и стабилно количество кисело мляко. Следователно пломбирът има специална структура и освен това не е чак толкова калоричен. Но какво всъщност е пломбир?

Смята се, че родното му място е град Plombieres-les-Bains във Франция. През 1847 г. подобен леден десерт е бил сервиран на трапезата на Наполеон III, който бил в града с двора си. Вярно, че тези вкуснотии не приличат чак толкова на модерния пломбир, но все пак оттам е тръгнало всичко. Прототипът на този вид сладолед се появил малко по-рано – през 1798 г. в Париж. Тогава сладкарката Тортони направила замразен десерт от сметана, яйца и захаросани плодове.

Сега ако и вие искате да опитате от прочутия пломбир, който е ял един император, ето и рецептата!

Ще са ви необходими:

  • 300 мл сладкарска течна сметана
  • 200 г кисело мляко
  • 200 г кондензирано мляко
  • 5 супени лъжици ванилова захар
  • млечен шоколад и плодове (по желание)

Следвайте стъпките и ще направите прекрасен пломбир:

Изсипете сметаната в дълбока купа и разбъркайте, докато се получи гъст крем. Ако можете да ползвате миксер опитайте с него, ще е по-бързо, ако ли не и на ръка става, просто ще отнеме повече време. Към гъстия крем сипете киселото мляко и пак разбъркайте за малко, колкото да се смесят двете съставки.

После постепенно добавяйте и кондензираното мляко. Постепенно означава да добавите малко, да разбъркате, после още малко и така докато свърши. Това се прави, за да може сместа да остане пухкава.

Накрая добавяте и ваниловата захар и пак разбърквате, за да се смеси добре и да може пломбирът ви, освен да е сладък, и да ухае вкусно.

Накрая разпределете във формички за сладолед или пък обикновени чаши, каквото ви се намира и оставете да се замрази в хладилника. Най-добре за една нощ!

По желание сервирайте пломбира с настърган млечен шоколад или любимите ви плодове!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град