интересно

Начало | интересно | Няколко интересни въпроса за местата в самолетите, чиито отговори почти никой не знае

Няколко интересни въпроса за местата в самолетите, чиито отговори почти никой не знае

Аз детето | 2019-08-29

Няколко интересни въпроса за местата в самолетите, чиито отговори почти никой не знае

Обръщали ли сте внимание на цвета на седалките в самолетите? Те почти винаги са сини и изключенията от това правило са много рядко. Можете ли да се сетите защо е така? Много хора предполагат, че този цвят е свързан с небето, но отговорът далеч не е толкова прост. Всъщност прост е, но е далеч по-неочакван и нелогичен на пръв поглед. Пригответе се, защото сега ще ви разкрием тайна, която малко хора знаят. А в края на статията ви очаква и приятен бонус, който да споделите и с мама и татко ако ви предстои пътуване със самолет: ще говорим как да изберем перфектната седалка в самолета.

И така защо седалките са сини?

Първите сини седалки се появяват в самолетите преди няколко десетилетия, а сега почти всички авиокомпании в света правят тапицерията си от този цвят. Според учени от Обединеното кралство синият цвят се свързва при повечето хора с надеждност и безопасност, което е много важно дори за пътници, които не страдат от аерофобия (страх от летене). Освен това, според проучвания, 90% от хората интуитивно оценяват привлекателността на дадена компания единствено чрез фирмени цветове. Изборът на синя тапицерия има и чисто практично обяснение – на седалките от този цвят мръсотията и петната са по-малко забележими, което означава, че те могат да служат много по-дълго от седалките, покрити с други цветове. Интересен факт! През 70-те и 80-те години на XX век някои авиокомпании започват да слагат червени тапицирани седалки в самолетите. По-късно обаче те били заменени със сини, тъй като според въздушните превозвачи червената тапицерия повишава степента на агресия на пътниците.

Плат или кожа?

Що се отнася до материалите, седалките могат да бъдат тапицирани с изкуствена кожа или друга изкуствена материя. Като правило, за самолети за дълги разстояния, например, трансатлантически полети, се правят седалки, тапицирани с плат, който позволява на кожата да диша, тоест няма да се потите, което означава, че също ще почувствате дискомфорт. Но за кратки полети е подходяща и изкуствена кожа. Предимството ѝ е, че е по-устойчива на износване и разлетите напитки няма да оставят петна върху нея. Интересен факт! Платът, който се поставя на облегалката на стола се нарича анти-касиер. Името на този аксесоар, който започва да се използва върху мебели във викторианска Англия, идва от името на макасановото масло, което мъжете използвали, за да стилизират косата си. То било толкова мазно, че оцветявало столовете. За да се избегне това започнали да слагат плат на мястото на главата, предотвратявайки замърсяването на скъпите мебели.

Защо при мястото до прозореца невинаги има прозорец?

Случвало ли ви се е да седите на място до прозорец и все пак да не виждате нищо в този прозорец? Само защото е на същото ниво като облегалката на стола или дори малко зад него? Оказва се, че желанието на въздушните превозвачи да инсталират възможно най-много седалки е причината. Компаниите, разработващи и строящи самолети, дават препоръки на авиокомпаниите за инсталиране на редици седалки, но на практика никой не ги следва.

Бонус: как да изберем най-доброто място в самолета?

Както вече разбрахме, местоположението на седалките в самолет зависи от въображението и, може да се каже, алчността на въздушния превозвач. Следователно изборът на най-удобното място не изглежда толкова лесна задача. Все пак можете да се справите с нея като следвате тези препоръки.

  • Има специални сайтове, където можете да видите реални снимки на местоположението на местата в самолетите на определена авиокомпания – те ще ви помогнат да определите дали можете да се насладите на гледката от прозореца или трябва постоянно да се навеждате надолу, за да видите пейзажа зад борда.
  • Ако не искате да слушате шума от двигателя, тогава изберете място, по-близо до носа на самолета. В този случай най-вероятно ще трябва да слушате разговорите на стюардесите, но е малко вероятно те да са по-силни от звука на двигателя. Ако не сте успели да „хванете“ тези места, седнете по-близо до пътеката – там е по-тихо, отколкото в близост до илюминатора.
  • Между другото, седалките в началото на салона имат още едно предимство – разпределението на храната ще започне при вас и ще можете първи да избирате.
  • Ако сте много високи на ръст не забравяйте да седнете близо до аварийния изход – има повече разстояние между редовете седалки и не е нужно да притискате коленете си и да ви е неудобно.

Прочетете и други интересни неща за самолетите:
Защо самолетите оставят бели следи в небето?
Защо самолетите не летят в права линия?
Как летят самолетите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град