приказки от деца

Начало | приказки от деца | Как започна всичко

Как започна всичко

Валентина Цочева | 2019-12-20

Как започна всичко

По тясна малка уличка, пълна с живот, вървяха Софи и Агата. До тях топуркаше малко черно коте. Агата го беше намерила премръзнало и го взе да го стопли, въпреки протестите на Софи.
– Знаеш ли колко бълхи има то?
– Знам, знам. – каза разсеяно Агата

Агата всъщност беше много красиво момиче, с къса черна коса и с кафяви очи. Тя бе с много добро сърце, но не може да се каже същото за сестра ѝ Софи. Наистина Софи не отстъпва на Агата по красота и по ум, но беше много зла.Това беше точното определение за нея.
Докато двете си говориха, изведнъж се озоваха на площада. Там подскачаше маймунка. Правеше фокуси, жонглираше с круши. Те падаха на земята, удряха публиката, а понякога дори самият маймун ги изяждаше. Този път Софи се заинтригува от веселото маймунче, а Агата искаше да си тръгват. На табелата беше написано, че той се казва Тошко Африкански. Тошко ги видя и веднага се изписа интерес на лицето му. Заобиколи ги и започна да прави маймунджилъци. Един селянин, явно дресьорът на маймунката, наблюдаваше с апатия маймунката. Никаква емоция нямаше на лицето му. Внезапно той се приближи и се скара на Тошко, че е спрял работата си. Посегна да го удари, но Софи спря ръката му толкова бързо, че дори Агата не можа да реагира.
Публиката, свидетел на всичко това, веднага се развика на селянина и на него, колкото и да не му беше приятно, се отдалечи от развълнуваната тълпа, като не пропусна да ѝ хвърли гневен поглед.
– Трябва да го вземем с нас. – каза Софи.
– И аз щях да ти предложа същото. Не можем да го оставим с този човек – ентусиазира се Агата.
– Това сладко маймунче няма да ни навлече проблеми. Сигурна съм.

Но нито Софи, нито Агата знаеха, че жестоко се лъжат...

Участва в конкурса „Моите любими книжни герои в една история“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град