За родители

Начало | За родители | Извинителната медицинска бележка за учениците ще трябва да се заплаща

Извинителната медицинска бележка за учениците ще трябва да се заплаща

Аз детето | 2017-10-09

Извинителната медицинска бележка за учениците ще трябва да се заплаща

Учениците и техните родители вече ще трябва да заплащат за извинителните бележки, издадени от лекар. Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни в „България сутрин“, че издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК.

По думите му досега формирането на цената на бележката е било индивидуално решение на управителя на лечебното заведение. „Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса“, посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Ема Черногорска от Сдружение „За децата ни“ коментира пред Bulgaria ON AIR, че топката е в Министерството на здравеопазването, за да бъдат преразпределени парите, така че родителите да не заплащат за бележки, след като деца до 18 години са здравноосигурени.

В началото на тази учебна година се сблъскваме с проблема, че родителите вече нямат право да извиняват децата си по семейни причини до 30 дни, а до 10. „Това ще накара родителите да отидат до личните лекари и да вземат фалшиви медицински бележки. Ако таксата е 1 лев, това няма да се отрази на ничий джоб. Въпросът е, че всяко здравно заведение може да определя таксата – тя може да бъде 2 и 5 лева, това трябва да бъде регламентирано“, обясни Черногорска. Тя е на мнение, че е по-добре да се заплаща самият преглед, а не извинителната бележка. Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма „черен пазар“ за извинителни бележки, а такава може да бъде издадена от 0 до 100 години. „Родителите трябва повече да се тревожат, че срещу тях има недофинансирана система, лекар, който е демотивиран и неангажиран“, подчерта д-р Миндов в студиото на Лора Инджова.

Още от разговора по темата вижте във видеото!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град