любопитно

Начало | любопитно | Еньовден е

Еньовден е

Аз детето | 2020-06-24

Еньовден е

Днес е Еньовден, един от най-големите летни празници в народния календар. Чества се винаги на 24 юни, свързва се с култа към слънцето, водата и лековитата сила на билките.

Според вярванията на този ден слънцето тръгва към зимата. По изгрев всички билки са най-лековити, дори росата на този ден крие лечебна сила, защото слънцето се къпе в нея. В ранни зори според обичая човек трябва да се обърне с лице към слънцето и да наблюдава през рамо сянката си – ако тя е цяла, ще е здрав през цялата година. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, който обичай е характерен за цяла Европа.

Стотици излизат да берат билки в нощта срещу Еньовден, обредът се нарича „откупуване“ от самодивите. Около растенията се играе магическо хоро. Магьосниците приготвят своите отвари и лекове. На Еньовден не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.

Православната църква чества на 24 юни рождението на Йоан Кръстител. Той се нарича още Предтеча Господен, защото подготвил пътя за появяването на Спасителя Исус Христос, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.

Днес имен ден празнуват Еньо, Йоан, Янко и Яна.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град