новини детски

Начало | новини детски | Да играем заедно! Първата люлка за специални деца ще бъде поставена в София

Да играем заедно! Първата люлка за специални деца ще бъде поставена в София

Аз детето | 2019-10-14

Да играем заедно! Първата люлка за специални деца ще бъде поставена в София

В град София ще бъде поставена първата специализирана люлка, предназначена за деца с увреждания. Основната ѝ цел е да даде възможност на всяко едно дете да се забавлява и да играе редом с останалите негови връстници. Детското съоръжение, което ще накара децата със специални нужди да се чувстват като всички останали и да играят заедно с тях е осигурено от проекта на фотографа Анна Йончева „Различните деца на България“. Идеята да покаже специалните хора в една друга по-различна светлина идва от случка на детската площадка, на която става свидетел. Така се ражда и проектът „Различните деца на България“. Той представлява компилация от зареждащи снимки на специални деца, заедно с техни връстници. В кадрите всички се забавляват заедно – танцуват, смеят се, срещата помежду им ги прави щастливи. Това е и поводът за създаването на благотворителната кауза „Да играем заедно“, като част от проекта. Каузата получи голям обществен отзвук и обедини хиляди българи и семейства, които с много обич показаха колко малко трябва, за да се чувства едно дете щастливо. А специалните деца почувстваха силата и обичта, дарени от връстниците им.

В края на август Анна Йончева обявява, че започва събирането на средства за изработването на люлка за специални деца. Благодарение на даренията от всички съпричастни с каузата на 20 септември сумата от 4200 лева вече е факт. Изработването на съоръжението струва 3600 лв, а за сертифицирането ѝ са необходими още 600 лв. В момента изработването е на финала и в срок до десет дни съоръжението ще бъде монтирано. Люлката ще бъде монтирана в парка на „Света Троица“, като Анна се надява това да не е последната и ще продължава с инициативата, докато във всеки парк няма поне по една такава люлка, на която заедно ще могат да се люлеят деца със специални нужди и техните приятелчета.

„Животът не ни променя! Променят ни хората, които срещаме докато го живеем! Когато стартирах този проект в началото на месец март не познавах „различни“ деца. Но исках децата ми да ги познават! Да се научат да виждат тях, а не различията им! Защото вярвам, че това ще им помогне да станат по-добри хора. Много се притеснявах как ще бъде възприето всичко и дали ще бъда разбрана правилно именно, защото съм майка на деца без увреждания. Покрай събитията, които организирам и снимките, видях и двете крайности: от хора, които искрено се радват на тези деца до такива, които само като ги видят, се преместват колкото се може по-далеч от тях. Разбрах, че всичко има красота, но не всеки може да я вижда за съжаление. И, че всички материални неща не носят и грам смисъл пред нещата, които те карат да се усмихваш..!“, категорична е Анна Йончева.

На 11 ноември 2019 година фотографът открива благотворителна изложба „Различните деца на България“ в столичния хотел „Будапеща“. Средствата от нея са предназначени за втора такава люлка в Борисовата градина.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град