новини детски

Начало | новини детски | Безплатни прегледи за деца с наднормено тегло, нарушения в храненето и опорно-двигателния апарат ще има във Варна

Безплатни прегледи за деца с наднормено тегло, нарушения в храненето и опорно-двигателния апарат ще има във Варна

Аз детето | 2019-10-21

Безплатни прегледи за деца с наднормено тегло, нарушения в храненето  и опорно-двигателния апарат ще има във Варна

Безплатни прегледи за деца с наднормено тегло и хранителни нарушения ще бъдат предоставени на варненци, съобщават от радио „Фокус“. В поликлиниката в квартал „Младост“ са обявени дни за безплатни профилактични прегледи за опорно-двигателния апарат, индекс на телесно тегло и телесен състав на организма за всички деца на възраст от 7 до 18 години. Прегледите ще включват консултация с лекар специалист за оценка на състоянието на детето. По последни данни честотата на гръбначните изкривявания при децата е повече от 10%, но навременното откриване на проблема може да го елиминира напълно. Кампанията започна днес и ще продължи до 8-ми ноември, като прегледите се провеждат всеки ден и са напълно безплатни. Единственото изискване е родителите да запишат предварително час на телефон 052/ 555 752 или на място на Регистратурата в „МЦ Младост“.

Основен приоритет в световен мащаб е профилактиката на хранителните нарушения, особено наднорменото тегло и затлъстяването. Нашата страна е включена в Европейската инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при деца заедно с още 23 страни. Според проучване на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) от 2008 г. в България децата с наднормено тегло са 200 000, от тях 65 000 са със затлъстяване. Това води до увеличен риск от диабет и други ендокринни заболявания, от болести на сърдечносъдовата и дихателната система, алергии, проблеми с опорно-двигателния апарат, психологически и емоционални проблеми. Поднорменото тегло също зачестява като отклонение, особено в юношеска възраст и често се дължи на нарушения в хранителното поведение (анорексия, булимия и други).

Прегледът ще включва: Консултация с лекар ортопед/физиотерапевт за оценка на състоянието на опорно-двигателния апарат. Анализ с японски апарат, който измерва електрическото съпротивление (биоимпеданс). В рамките на няколко секунди се отчита съпротивлението и количеството на различните видове тъкани в тялото и се получава подробна информация за теглото, BMI, основната обмяна на веществата (метаболизма в покой – необходимите за 24 часа калории за функциониране на организма), телесния състав (количество в килограми и в % на мастната тъкан и телесната вода, мускули и костна маса, висцерални мазнини. Така направените анализи, приложени към профилактичните прегледи на децата, дават много повече информация за здравословното състояние и предлагат възможност за превенция и препоръки при отклонения от нормата.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град